Språk

 

Barentselever møtes til konkurranse

Gunn Tove Holmstedt fra Alta er del av Finnmarkslaget som konkurrerer under ArcticSkills i Tornio. Bildet er fra Finnmarksmesterskapet som ble holdt tidligere i år. Foto: Maria Borch Mietinen - Klikk for stort bildeGunn Tove Holmstedt fra Alta er del av Finnmarkslaget som konkurrerer under ArcticSkills i Tornio. Bildet er fra Finnmarksmesterskapet som ble holdt tidligere i år. Foto: Maria Borch Mietinen 17. og 18. april møtes over hundre yrkesfagelever fra Barentsregionen til yrkesfagkonkurransen ArcticSkills, denne gang i Tornio. Åpningsseremonien starter tirsdag kl. 17 (norsk tid) og streames på Youtube.

For tredje gang arrangeres yrkesfagkonkurransen ArcticSkills, der yrkesfagelever fra hele Barentsregionen møtes. I år er den lagt til Yrkesfaginstituttet Lappia i Tornio.

Konkurransene blir direktesendt på Youtube, og det er elevene selv som står for det tekniske - under kyndig veiledning fra lærere.

- Kan ikke bli mer «Barents»

Trond Hansen er prosjektleder for ArcticSkills. Foto: privat - Klikk for stort bildeTrond Hansen er prosjektleder for ArcticSkills. Foto: privat Det skal konkurreres i 15 fag og det kommer deltakere fra skoler i Tornio, Tornedalen, Inari, Rovaniemi, Kemi, Kirkenes, Alta, Kautokeino og Vardø.

Hele Murmanskregionen er representert, og for første gang vil også elever fra Haparanda i Norrbotten delta. Den arktiske dimensjonen blir understreket av at det også kommer deltakere fra Tajmyr i Sibir.

- Mer «Barents» enn dette kan det ikke bli. Det forteller glad Trond Hansen i Finnmark fylkeskommune, han er prosjektleder og primus motor for ArcticSkills.

Stor deltakelse

Arrangørene er forberedt på å ta imot 120 deltakere og faglærere. Det kommer gjester fra organisasjoner, bedrifter og bransjer som på ulike måter bidrar til å utvikle yrkesfagene.

1500 ungdomsskoleelever fra Tornedalen og Kemi skal besøke konkurransen for å få karriereveiledning.

- Det er ikke ofte yrkesfagene i Barentsregionen får så mye fokus, sier Hansen.

- Skaper vennskap

På programmet er det ikke kun konkurranse. Det er også lagt opp til at elevene skal få bli kjent med hverandre gjennom ekskursjoner, workshop og festlig samvær:

- Det er lagt opp et program for gjestene som omfatter ekskursjoner, en workshop om utveksling av lærlinger og praksisplasser i Barentsregionen og orientering om yrkesfagene, forteller Hansen.

Alt skjer på området til Yrkesfaginstituttet Lappia. Det er et stort campus i Tornio med mange ressurser. Elevene får derfor mulighet til å omgås hverandre og knytte vennskap, samtidig som de kan følge litt med på hva de andre deltakerne holder på med

- ArcticSkills skal ikke bare kåre vinnere, men også skape vennskap i Barentsregionen, smiler han.

Det vil være flere tolker tilstede som kan hjelpe elevene å kommunisere, og elevene får også god anledning til å praktisere engelsk.

Finnmarksmesterne klare til kamp

Finnmarkslaget består av mesterne fra Finnmarksmesterskapet som ble arrangert i Kirkenes i februar. De kommer fra Alta, Vardø, Kirkenes og Kautokeino.

Elevene fra Finnmark går andre året på videregående skole. På grunn av at Norge har en annen skolestruktur enn Finland og Russland så kommer de til å møte 3. og 4. års-elever fra nabolandene.

- En seier vil derfor henge høyt for elevene våre, men vi har tidligere opplevd at de er i stand til å by på jevn konkurranse, sier Trond Hansen.

Finnmarkslaget møter andre elever fra Finland, Sverige og Russland og skal konkurrere i sine fag. Foto: Maria Borch Mietinen - Klikk for stort bildeFinnmarkslaget møter andre elever fra Finland, Sverige og Russland og skal konkurrere i sine fag. Foto: Maria Borch Mietinen

 

Norgesmesterskap i yrkesfag

I tillegg til ArcticSkills, skal mange Finnmarks-elever delta på norgesmesterskap. I uka før, under og etter ArcticSkills arrangeres det norgesmesterskap i yrkesfag der 12 elever fra Finnmark stiller.

Mesterskapene finner sted i Hedmark, Telemark og Trøndelag og nesten alle av elevene på Finnmarkslaget deltar også her, i tillegg til fire Kirkenes-elever som tar helsearbeiderfaget og kokk- og servitørfaget.

Det er andre gang at skole-NM arrangeres, og totalt 320 elever skal konkurrere i 27 forskjellige fag.

Pilotprosjektet avsluttes

ArcticSkills i Tornio markerer avslutningen av et treårig pilotprosjekt. Margunn Blix er opplæringssjef i Finnmark fylkeskommune, og hun er godt fornøyd med resultatene av prosjektet.

- Gjennom disse tre årene har konkurransene gitt gode resultater og funnet en form som kan videreføres i fremtiden, sier opplæringssjefen.

Prosjektet er tatt med i samarbeidsavtalene som Finnmark har inngått med Murmansk fylke og Lapin lääni. I løpet av konkurransen vil partene undertegne en ny samarbeidsavtale som skal sikre fortsatt utvikling og styrking av yrkesfagene i Barentsregionen. Blix skal undertegne avtalen på vegne av Finnmark fylkeskommune.

 

Dette er Finnmarkslaget:

 

Fag

Finnmarksmestere

Eksperter

Skole

Anleggsmaskinfører

Emil Lillevik

Trond Dikkanen

Kirkenes

Bilskade, lakk og karosseri

Natalie Jørgensen Olsen

Andrea Hågensen Hjelm

Bjørn Tore Andersen

Kirkenes

Design og Duodji

Ina Màret Gaup

Elle Marit Eira

Kautokeino

Elektriker Individ.

Torbjørn Antonsen

Gjermund Hansen

Kirkenes

Frisør

Andrea S Halstensen Rimala

Ellen Kristoffersen

Kirkenes

Helsearbeider individ.

Malene Erke Johnskareng

Anette Granlund Haukanes

Kirkenes

IKT-faget

Karl-Ivar Rødberg Granshagen

Runar Kofoed

Arnulf Nilsen

Vardø

Alta

Kjøretøy

Eirin Andersen Nødtvedt

Kjell Malin

Kirkenes

Kokk

Julia Synnøve Andersen

Tor Erik Andreassen

Kirkenes

Reindrift

Nils Olaf Eira Hætta

Sara Biret Elle Bongo

Karen Inga Kemi

Kautokeino

Sveiser

Gunn Tove Holmstedt

Yngve Kristoffersen

Alta

Tømrer

Johannes Ærø

Harry Marjavara

Kirkenes

Rørlegger

Knut Martin Kivelæ

Roger Konradsen

Kirkenes

 

Fant du det du lette etter?

Kontaktperson

Trond Hansen
Konsulent
78 96 33 11
Spesialrådgiver
78 96 30 58