Hvem blir Finnmarks beste yrkesfagelever?

Foto fra Arctic Skills i 2016 - Klikk for stort bilde

Finnmarksmesterskap i yrkesfag og Utdannings- og næringslivsseminaret arrangeres i år på en og samme dag ved Kirkenes videregående skole. Målet er flere lærekontrakter og økte søkertall.

Stig Nytun er medieansvarlig for mesterskapet. Foto: Arkivfoto - Klikk for stort bildeStig Nytun er medieansvarlig for mesterskapet. Foto: Arkivfoto 15. februar avholdes mesterskapet som kårer yrkesfagmestere i 15 forskjellige fag.

Mesterskapet er i år samkjørt med skolens årlige Utdannings- og næringslivsseminar, som blir besøkt av næringslivet, elever fra ungdomstrinnet i Sør-Varanger, utdanningsinstitusjoner og skolens egne elever.

Fikk lærekontrakt på stedet

Medieansvarlig for mesterskapet, Stig Nytun, forteller at skolekonkurranser kan bli et virkemiddel for å få økt søkertall til yrkesfagene. At konkurransene fører til lærekontrakter, det har de førstehåndserfaring med:

- Vi har opplevd at elever har fått tilbud om læreplass under konkurransene, smiler Nytun.

- Konkurransene er et fint utstillingsvindu for yrkesfagene, og bedriftene besøker skolen nettopp for å se etter fremtidige medarbeidere. Elevene får vist fram seg selv og faget, det bygger en yrkesstolthet. Videre fører dette forhåpentligvis til økt søkning til yrkesfag, økt gjennomføring og flere læreplasser.

Vinnerne utgjør Finnmarkslaget

Til sammen skal 52 yrkesfagelever delta i konkurransene og fagpersoner skal fungere som arrangører og dommere.

Det skal kåres Finnmarksmestere i følgende fag:

• Frisør
  • Sveiser
  • Bilskadereparatør
  • Billakkerer
  • Helsefagarbeider
  • Bilmekaniker
  • Anleggsmaskinfører
  • Elektriker
  • Kokk
  • Servitør
  • Tømrer
  • Rørlegger
  • IKT – servicefag
  • Design og duodji
  • Reindriftsfaget

Vinnerne utgjør Finnmarks lag i både Skole-NM og i skolekonkurransen Arctic Skills, der finnmarkselevene skal konkurrere mot elever fra Russland og Finland. Arctic Skills finner sted i Tornio senere i år.

Skoleelever og bedrifter blir bedre kjent

I år er Yrkesfagkonkurransen samkjørt med skolens årlige Utdannings- og næringslivsseminar. Skolen får besøk over 50 bedrifter og organisasjoner hvor alle ønsker å fortelle hva de kan bidra med til ungdommene.

- På den måten blir elevene bedre kjent med bedriftene som de kanskje senere skal jobbe i. Det blir gjensidig kontakt mellom næringslivet og skolen. Dialogen mellom de gjør de kjent med hverandres områder, sier Nytun.

Som et ekstra trekkplaster har skolen leid inn stylist og frisør Erlend Elias Bragstad og artist og låtskriver Hanne Sørvaag.

- Gjennomgangstemaet for dem begge er hvordan man skal motivere seg for fremtiden, med ulike vinklinger. De ønsker å motivere og informere elevene om mulighetene livet kan gi, forklarer Stig.

Videregående elever markedsfører sine linjer

Skoleelever ved Kirkenes videregående skole har forberedt seg på foredrag som holdes for 10.-klasselever i Sør-Varanger flere ganger gjennom denne dagen, der de markedsfører sine linjer for de som senere skal velge videregående skole.

- Elevene har laget presentasjon av de ulike linjene ved Kirkenes videregående skole. 10.-klasseelevene får dermed høre erfaringer og de får muligheten til å spørre om det de måtte lure på. Kanskje velger de yrkesfag når de skal søke skole? avslutter Nytun med et smil.

Konkurransene vil bli avholdt på Kirkenes videregående skole den 15.02.18 med konkurransestart kl. 09.00.

Stig Nytun
Fagopplæringskoordinator/Oppfølgingstjeneste