Kjemper om å bli Barentsmestere i yrkesfag

Sveiseelev Nils Samuel Anti er en av deltakerne i årets Arctic Skills. Her er han i gang med oppgaven under konkurransen i Murmansk. Foto: Ina Eliassen - Klikk for stort bildeSveiseelev Nils Samuel Anti er en av deltakerne i årets Arctic Skills. Her er han i gang med oppgaven under konkurransen i Murmansk. Foto: Ina Eliassen

19 og 20. april arrangeres Arctic Skills 2017. I konkurransen kjemper skoleelever fra Finnmark, Lappland og Murmanskområdet om å bli kåret til best i sitt yrkesfag i Barentsregionen.

Konkurransen er et samarbeid mellom de tre regionene, og Finnmark fylkeskommune er en av bidragsyterne. Målet er å bygge stolthet for yrkesfagene i skolen, samtidig som arrangementet bidrar til samarbeid på tvers av landegrensene.

Hoveddelen av konkurransene foregikk torsdag 20.4, og ble arrangert på forskjellige arenaer i Murmansk by. Finnmark stilte med deltakere i frisør, sveisefag, kokkefag, bilfag, elektrikerfag, tømrer, rørleggerfag og design og duodji.

Onsdag var flere hundre deltakere, dommere, lærere og gjester fra de tre områdene samlet til åpningsseremoni i Laplandia- teateret ved det regionale utdanningssenteret i Murmansk.

-  For bare noen år siden ville mange vært skeptiske til et arrangement som dette, på tvers av grensene. I dag er det de unge utøverne sin dag, og vi er stolte over at vi har klart å samle de beste yrkesfagelevene i Barentsregionen, sa utdanningsdirektør i Murmansk Natalia Karpenko i sin åpningstale.

Dette er andre gang konkurransen arrangeres, i fjor ble den holdt ved Kirkenes videregående skole. Elevene fra Finnmark som deltar i konkurransen, har kvalifisert seg gjennom Finnmarksmesterskapet i yrkesfag:

• Frisørfag: Sirirat Buncaroen, Mona Røst Bednarcyk og Alicia Mazur - Kirkenes vgs
  • Sveisefag: Nils Samuel Anti og Stian Alexander Nyheim Johansen - Kirkenes vgs
  • Kokkefag: Martin Rist - Kirkenes vgs
  • Bilfaget lette kjøretøy: Jan idar Järvi og Gøran Johnsen - Kirkenes vgs
  • Elektrikerfag: Martin Leistad - Kirkenes vgs,  Simon Emanuelsen.
  • Tømrer: Samuel Välitalo, Markus Sjåstad (Kirkenes vgs), Mikkel Isak Hansen Hætta -  Samisk vgs og reindriftsskole
  • Rørleggerfag: Scott Jensen, Kirkenes
  • Design og Duodji: Marte Johansen Fjellstad, Ingrid Marie Elisabeth Gaino - Samisk vgs og reindriftsskole
  • Reindriftsfag (demonstrasjonsfag i årets konkurranse): Berit Inga Eira, Maiken Rasdal Kemi -  Samisk vgs og reindriftsskole.