Finskelevene på tur

gruppebilde - Klikk for stort bilde Svein og Solveig har sammen med de andre finskelevene på skolen vært på studietur til Rovaniemi.

De fikk med seg mye kultur, historie og språk . Her kan du lese om noe av det de opplevde

Publisert av Elin Holm-Varsi. Sist endret 28.10.2015

Bakgrunnen for turen var å praktisere finsk-kunnskapene våre og å lære om Rovaniemis kultur og historie. Turen ble sponset av fylkesmannen i Finnmark, som vi forøvrig skylder en kjempetakk for en flott tur.

Mandag 12. oktober dro alle finskelevene på Kirkenes Videregående skole avgårde mot Rovaniemi. Bussturen tok 8 timer, inkludert en times lunsj i Ivalo. Selv om bussturen tok lang tid, klarte vi å underholde oss med diverse leker og vakre sangstemmer hele veien til Rovaniemi. Der sjekket vi inn på Santa Claus hotell, der vi bodde i tre dager. God stemning preget mandags-kvelden, både rundt middagsbordet og ut i nattetimene.

Rovaniemi på besøk på biblioteket - Klikk for stort bilde

Tirsdag var dagen der alle utfluktene skulle skje. Vi skulle besøke biblioteket i Rovaniemi, kirkegården og museene Pilke og Arktikum. Etter en bedre hotellfrokost bega vi oss ut i Rovaniemis gater. Vår dyktige buss-sjåfør slapp oss av ved biblioteket, som er fylkesbibliotek i Lappi, der vi hadde avtalt en guidet omvisning. En oppegående bibliotekar fortalte oss mye om både arkitekturen, innholdet og betydningen av biblioteket. Der fantes en enestående musikkavdeling med både populær-og særegen musikk, og et godt utvalg av musikken som er produsert i Lappland i årenes løp.

gruppebilde - Klikk for stort bilde Etter besøket på biblioteket, dro vi til en krigsgrav. Her var det begravd mennesker som døde under andre verdenskrig, samt deres familie. Sterke følelser blandet seg i kroppen under besøket. Deretter var det en obligatorisk meitsie (selfie) utenfor kirken ved gravplassen. Under noe tvang ble vi alle med  på bildet, før vi dro og spiste lunsj.

Rovaniemi, aktiviteter på musset - Klikk for stort bilde

Etter lunsjen besøkte vi et vitenskapssenter som heter Pilke. Der hadde de mange ulike utstillinger og aktiviteter som omhandlet skogbruk og natur. Alt fra store hogstmaskiner til små buskevekster, samt en egen elgjaktsimulator. I tillegg til at det var veldig moro, var det også veldig lærerikt

Like ved Pilke ligger museet Arktikum, som var neste stoppested på vårt kulturelle dypdykk i Rovaniemi. Her var utstillinger som omhandlet alt fra andre verdenskrig via Lappisk kultur til global oppvarming. Etter all by- og museumsvandringen var vi alle sultne, og en bedre middag på Kinarestaurant gjorde alle godt. En fin dag ble avsluttet med trivelig sosialt samvær på hotellrommene.

Tysk krigsminnesmerke ved Norvajärvi - Klikk for stort bilde

På onsdag var det på tide å begynne på hjemreisen. På turen skulle vi innom både et tysk krigsmonument og Nisseland, så avreisen foregikk i tidlig grålysning. Det tyske monumentet ved Norvajärvi var første stoppested. Her er det gravlagt 2530 tyske soldater som døde under andre verdenskrig. Monumentet lå nydelig til ved vannkanten, men vitnet om en brutal del av verdenshistorien. Deretter trengte vi en svingning i humøret, og dro for å hilse på nissen.

Og med humøret igjen på topp, om enn litt slitne, satte vi nesen mot Kirkenes og våre egne, varme senger.

Svein Richard Wara og Solveig Elisabeth Danilesen , Vg3 Påbygg