2. fremmedspråk

Språkmøte, kake med flagg og logo på - Klikk for stort bilde

Lekende læring (Ina Vonka) - Klikk for stort bildeLekende læring (Ina Vonka)

Finsk

I Nord-Norge har det finske språket lange tradisjoner. Mange har slektninger med finske aner, og mange kjenner også til Finland som et ferieland. Finland og Norge har mye samarbeid innenfor kultur og næringsliv, og det trengs flere som har kunnskaper i finsk.

Finsk hører til en annen språkgruppe enn norsk, og du har kanskje sett at finske ord kan lett bli veldig lange med alle endelsene. Ikke la dette skremme deg – finsk er egentlig et veldig logisk språk og enkelt å uttale når du først kjenner reglene.

Fransk

Hvorfor lære fransk?

• Mange mener at fransk er verdens vakreste språk.
  • Frankrike er et utrolig pent land med fascinerende kultur.
  • Fransk er nummer to i verden (etter engelsk) som fremmedspråk, nummer to i Europa som morsmål og fremmedspråk.
  • Fransktalende i verden i dag er ca. 220 millioner!
  • Fransk brukes som offisielt språk i flere internasjonale sammenhenger , for eks i FN, EU,OLMGP, NATO og i mange andre.

Fransk gjør deg attraktiv på jobbmarkedet både i Norge og ute i verden. «Jeg angrer på at jeg ikke lærte med flere fremmedspråk i tillegg til engelsk på skolen. Fransk skulle jeg ha lært meg. Det hadde jeg bruk for!» sa tidligere statsminister K.M. Bondevik. Velg fransk! Fransk er gøy! Det er mange dører som åpner seg ved å ha fransk som et språk på CV-en. Fransk  historien, maten, høfligheten, arkitekturen, moten er spennende å bli kjent med.

Russisk

Som en av få skoler i Norge, tilbyr Kirkenes videregående russisk. Det er jo også naturlig ettersom kommunen vår grenser til Russland. I Kirkenes møter du russisk overalt, på butikken, på skolen og i Barentshallen. Hadde det ikke vært morsomt å forstå hva de sier?

Hvis du lærer deg russisk vil du også få tilgang til et utrolig interessant land med en rik og spennende kultur. Russisk er ett av de største språkene i verden og det kan brukes i hele det gamle Sovjetunionen. I tillegg er russisk er et smart valg med tanke på videre studier og jobbmuligheter.

Har du hørt at det er et vanskelig språk? Vi tenker heller på det som en utfordring elevene våre vokser på.

Tysk

Uansett hvilke planer du har for framtiden, med tysk så har du uendelig mange muligheter. Både for din private og yrkesrettete framtid, kan det å kunne tysk være til stor fordel.

I hele Norge og spesielt i Kirkenes kan man treffe mange tyske turister. Spesielt her i Kirkenes er det mange tyske turister som kommer med Hurtigruta.
Tenk på jobbmuligheter som elev eller voksen! Over 100 millioner mennesker snakker tysk som morsmål og enda flere lærer tysk, så dette språket møter du over hele verden.

Tyskland er en av Norges største handelspartnere. Etter videregående skole kan du studere eller jobbe i Tyskland.

Det finnes mange stipendordninger hvis man ønsker det - info fra bl.a. DAAD. Tysk er også et språk som har lang tradisjon i Norge. Mange nordmenn kan snakke litt Tysk. Tysk er forholdsvis enkelt å lære til å begynne med fordi det er mange ord som ligner på de norske ordene, men man må likevel stå på for å lære seg grammatikk-en flott utfordring!

Læring gjennom aktivitet (Ina Vonka) - Klikk for stort bildeLæring gjennom aktivitet (Ina Vonka)

Publisert av Elisabeth Bade. Sist endret 12.08.2016 09:19

Karriereveileder ST